יום שבת, 24 ביוני 2023

מדריך| הנבטת זרעים

בפוסט זה נכיר את עקרונות הנבטת הזרעים. כלומר מה נדרש מאיתנו כדי להנביט ומה התנאים האופטימליים לכך. 

הציוד הדרוש 

החומרים להם אנחנו זקוקים כדי להנביט. מתחילים במגש זריעה או לחילופין כלי כיבול אחר כדוגמת תבנית ביצים או עציצים קטנים, בנוסף אנחנו זקוקים למצע שתילה, אל תתפתו להשתמש באדמה המקומית מהגינה מכיוון שהתכונות שלה פחות מתאימים לנבטים, מבחינת קיבול מים ואיורור שהם יותר בעיתיים לרוב וכמובן זרעים. כמו כן הצטיידו גם בכלי כתיבה ודף או לחילופין טוש וסימניות. 

תהליך הזריעה 

נקח את מגש השתילה שלנו ונמלא אותו במצע שתילה. את השלב הזה צריך לעשות בצורה כזאת שכל החורים במגש יהיו מלאים במצע, כדאי בשלב המילוי לדחוס את המצע בכל חור כדי לוודא שאין בו חללי אוויר ולמלא בהתאם. לאחר מכן נשקה את המגש עד נגירה של המים. בשלב הבא נייצר חורים בכל אחד מהתאים שבמגש או בעציץ שבחרנו לזרוע בו. אחרי שלב זה נתחיל לזרוע בפועל. נראה שהזרעים תקינים ואין פגעים חמורים בזרעים.

זרעים ניתן להשיג ממשתלות או מחניות כלי גינון או לחילופין גם דרך אנשים פרטיים שמגדלים ואוספים זרעים והרבה פעמים מוכנים למסור למעוניינים בהם. בדרך כלל הזרעים נמכרים בכמויות קטנות ומתאימים לזריעה מיידית.  בתור גנן ביתי גם לא צריך יותר. יש לשים לב שרוכשים זרעים שלא פג תוקפם מכיון שחיוניות הנביטה מאוד מושפעת מהזמן לאחרי האיסוף שלהם. 

כמה זרעים יש בגרם אחד 


הנתונים באדיבות זרעים בן שחר 

ההחלטה כמה זרעים לשים בכל חור נובעת מגודל הזרע, ככל שהוא גדול יותר כך גם נשים פחות זרעים וכלל שהוא קטן נשים יותר אך עדיין לא יותר מידי. תזכרו שלכל זרע יש פוטנציאל להיות צמח בפני עצמו, וכל צמח בפני עצמו הוא די גדול. לכן יש חשיבות גדולה בזריעה נכונה. נמקם 1 עד 2 זרעים אם הם גדולים כמו למשל אפונה, שעועית ובין 3-4 זרעים קטנים כמו רוקט או מיזונה למשל. מומלץ שעומק הזריעה יהיה פי שניים מגודל הזרע. כלל שהזרעים גדולים כך נטמון אותם עמוק יותר. 

אני נוטה לבצע זריעה של מספר שורות במגש מאותו גידול כדי להקל על המעקב וגם ליצור כמות של שתילים. שלב חשוב נוסף הוא רישום הצמחים שזרענו. אפשר לעשות זאת בעזרת טבלת מעקב במחברת לפי השורות ומיקומם במגש או לחילופין בתוויות שעליהן נרשום את זמן תחילת הזריעה ואת הגידול שאנחנו מנביטים. אפשר גם לעקוב אחרי מספר הנבטים ולחשב את אחוזי הנביטה אם כבר יש לנו את כל הנתונים אך זה בונוס ויכול לעזור לכם להבין קצת יותר על איכות הזרעים. אחרי שממלאים את כל המגש מכסים את הזרעים שטמנו בשכבה של תערובות שתילה ומשקים היטב. בשלב הראשון הזרעים סופחים אליהם המון מים וחייבים הזנה רצופה של מים. 

תנאים עד התפתחות השתיל 

עכשיו אתם עוברים לשלב המסובך יותר והוא ההמתנה לנביטה. זרעים של צמחים שונים נובטים אחרי זמן שונה. יש כאלו שתוך לילה ינבטו ויש כאלו שיקחו את הזמן וינבטו אפילו שבועיים או יותר אחרי הזריעה. חשוב כל הזמן הזה לשמור על מצע לח כדי לאפשר נביטה. 

התנאים שבהם אנו ננביט לוקחים תפקיד חשוב מאוד. אם התנאים לא יהיו מתאימים הזרעים לא ינבטו או יתפתחו בצורה לקויה. בשביל הנביטה עצמה הזרעים זקוקים למים אך לא לאור לכן שלב זה יכול גם לקרות בסביבה פחות מוארת. אך בשביל השלב הבא, הגדילה והתבססות הצמחים חייבים אור אחרת הם לא יצליחו להתפתח ולהיות חיונייים, מכיוון שתהליך הפוטוסינתזה לא יהיה מספיק יעיל. לכן בשלב זה צריך להוציא את המגש אל האור. 

 

איור 1: א) מבנה סכמטי של נבט צמח דו פסיגי (למשל אפונה), ב) נבטים צעירים ומוכנים להעתקה

אחוז הנביטה תלוי במידה רבה בחיוניות הזרעים. לכן אם הזרעים לא חיוניים הם לא ינבטו לא משנה מה נעשה. לרוב זרעים איכותיים ינבטו בקלות ובאחוזים גבוהים. ניתן לספור את מספר הזרעים שאנו מטמינים ולאחר מכן לספור את אלו שנבטו וכך לחשב את אחוז הנביטה של הזרעים שברשותנו.

אחרי שלב ספיחת המים יוצא קודם כל השורשון ורק לאחר מכן הנצרון. בצמחים יש הבדלים במבנה של העלים הראשונים לעומת העלים הבוגרים יותר. כך למשל לעלים העובריים קוראים פסיגים. בדרך כלל הפסיגים בלי סידור עלים נגדיים ויש להם צורה שונה לעומת העלים הבוגרים. בדרך כלל נוטים להעביר את נבטי הצמחים אחרי שיש להם מספר עלים בוגרים בודדים. אל תאפשרו לנבט לגדול זמן רב מידי בעציץ ההנבטה אחרת הוא מאבד את חיוניות ולא יגדל בצורה נאותה וחיונית. 

מחלקים באופן כללי את הצמחים לדו פסיגיים ולהם שני פסיגים, למשל אפונה, חסה ועוד. ולחד פסיגיים כאשר להם רק פסיג אחד בנביטה תירס, חיטה ועוד. בהתאם לשיוך הצמח ניתן לראות את התפתחות העלים הראשונים ובהתאם לכך להחליט על ההעתקה שלהם.


איור 2: זרעים ותרמיל יבש של אפונה

זרעים מתפתחים מהפרחים והם בעצם עוברים מופרים שנמצאים בתוך הזרע. מבנה הזרע כולל את העובר ואת חומר התשמורת (האנדוספרם) המאפשר את הזנת הצמח הראשונית. לאחר מכן הצמח מתחיל לייצר סוכרים בתהליך הפוטוסינתזה. 

הנבטה של זרעים מצריכה תנאים אופטימליים ולעיתים תנאים מאוד ספציפיים לכל גידול וגידול. על כן לפני הנבטת הזרעים נבין האם יש לנו את כל התנאים הנאותים לשם כך. לעיתים ההתעסקות בהנבטה לא מצדיקה את עצמה וניתן לרכוש שתילים איכותיים ממשתלות שמוכרות שתילים איכותיים. 

נדרש לעקוב אחרי התפתחות הנבטים, העתקה מאוחרת יכולה לפגום באיכות השתילים וקבלה של צימוח לא חיוני ועל כן חוסר יבול. לכן צריך להעתיק את הצמחים כשיש להם מספר עלים אמיתיים (איור 1 א). 

איור 3: א) נביטה של צמח דו פסיגי, ב) נביטה של צמח חד פסיגי (דגני)

דוגמה לדף מעקב אחר נביטת זרעים 



 בהצלחה בהנבטה! 

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה